Blog, blog

Dans jouw innerlijk god(in) vrij- van 17/02-19/02-2023

De mens heeft altijd behoefte gehad het leven te vieren met elkaar. Mythen zijn prachtige verhalen die van moeder op dochter of vader op zoon werden verteld. Deze oeroude mythen vormen krachtige inspirerende archetypische modellen, zoals bijvoorbeeld:

Demeter, de moeder godin en goddelijke aanwezigheid in de natuur.

Dionysos, extase ervaren door middel van plezier

Orpheus, de kracht ervaren die in ieder muziekstuk verscholen ligt

Pythagoras, die de eenheid van de mens en universum vertegenwoordigd

Christus, het archetype van liefde en compassie

Het is interessant in de ontwikkeling van deze mythen de overgang te zien van het moederlijke van Demeter naar het vaderlijke van Christus. Zo aards en voedend als Demeter was, zo ver is God de vader in de hemel, van de mens verwijderd. Door de eeuwen heen ontwikkelde het Christendom zich tot het model dat wij nu kennen en waarin om offers wordt gevraagd.

In de autobiografie van Carl Gustav Jung overdacht hij de archetypen die hij op theoretisch niveau beschreef en in de toekomst een lichamelijke dimensie zou moeten bereiken. Deze gedachte moedigde Rolando Toro aan om de goden en godinnen in ons tot expressie te brengen met dans en muziek. Het idee om een vivencia te beleven van de mythen en kosmische religies met als doel persoonlijke integratie. De hedendaagse versies van de mythen en archetypen hebben een buitengewone transformerende kracht.

Mijn eerste schoolweekend ervoer ik in oktober 2010 in Rotterdam met de mythologische en filosofische oorsprong van biodanza, zaterdagmiddag dansten wij Dionysos en in extase reed ik terug naar huis, een bijzondere en achteraf bezien en gevaarlijke reis. Ik moest leren om eerst zo’n indrukkend archetype in te integreren en tot mezelf te komen voordat ik weer het leven instap. Deze intense ervaring heeft mij geïnspireerd een weekend te wijden aan deze archetypen, waarin deelnemers slechts enkele stapjes hoeven te wandelen naar hun bed en je ruim de tijd kan geven aan de integratie van de archetypen in jouw lichaam.

Dit heerlijke god(in)en weekend organiseer ik in de locatie Finca Vrij in Scharendijke waar we de beschikking hebben over een heerlijke ruimte om te dansen, een kas om te chillen en maaltijden te genieten en de gelegenheid om te overnachten. Dit heerlijke weekend vangt aan om 18.00 uur op vrijdag 17 februari met een maaltijdsoep, salade en brood en kennismakings-workshop. Zaterdag 18 februari dansen we en in de middag masseren (optioneel ). Na de avondmaaltijd die wij gezamenlijk bereiden dansen we de extatische god Dionysos en alchemistische godin Aphrodite.

Op zondag 19 februari dansen we de transcendente lijn met hindoe-goden en godinnen en sluiten af met een lunch, tarot kaarten en een intentie voor dit jaar.

We, ik organiseer dit weekend samen met mijn collega Daan Haket, hebben de kosten van dit weekend heel laag gehouden om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven mee te dansen. Jouw bijdrage is € 230,- voor twee overnachtingen, zes workshops, twee maal ontbijt en twee maal lunch, wij vragen jou zorg te dragen voor een hapje, drankje of salade. De week voor aanvang maak ik een groeps-app aan waarin we dit overleggen met elkaar. Je kunt je aanmelden via Facebook, Biodanza is Monique, via een reply op deze mail of via de telefoon: 0631908910

Liefs van Monique en wie weet tot ziens op 17 februari

Zelf voel ik mij transformerend van de godin Demeter naar de godinnen Kali en Uzuma