Blog

Dansen als medicijn

Opa Sajet heeft een boekenkast vol interessante potjes in zijn knusse woonkamer staan. Als jong meisje vraag ik hem wat er in die potjes zit. Allemaal pillen, maar ik slik die troep niet, vertelt hij, mijn medicijnen zijn lekker eten, humor en de allerkleinste briljanten die ik ooit gezien heb. Hij bewaart zijn schatjes in luciferdoosjes en schuift ze terug in de la, nadat hij ze bewondert. Ik heb mijn opa niet vaak ontmoet. Mijn moeder vertrekt als ik vier ben met haar nieuwe liefde naar Italie. Als we in Nederland terug zijn, zie ik mijn opa slechts drie maal, wat indruk op mij maakt, hij is een fijne man en maakt zich geen zorgen over de dood. Zijn ziekte tuberculose is zijn redding tijdens de oorlog en hij zegt; ik word 80. Kort na zijn tachtigste verjaardag krijg ik een bericht; opa is er niet meer. Hij wist meer dan menigeen over levenskunst.

Door zijn verhalen geloof ik er niet altijd in pillen. Door te dansen schud ik de overtollige stress van mij af. Als werkende moeder stop ik met dansen en ervaar meer pijntjes in mijn lichaam. Op de tafel bij de fysio begrijp ik het: ik dans niet meer en daarom krijg ik last. Maar ja, een moeder in de disco dat kan toch niet?

Dan ontdek ik kort voor mijn vijftigste verjaardag biodanza en voel dat dansen mij geneest op vele vlakken. Ja, je leest het goed, dansen als medicijn. Een gezond alternatief voor chemische brouwsels van geld graaiende farmaceuten. Door de verhalen van mijn opa ervaar ik een afkeer. Besef dat pillen vaak meer onderdrukt dan de oorzaak aanpakt.

Bewegen op muziek werkt dieper door in je lijf. Door biodanza herschrijf je je geschiedenis op positieve wijze en overschrijf je je cellen. Na enige tijd biodanza word je vitaler, sensueler, creatiever en affectief.  Het hormoon oxytocine wordt aangemaakt, waardoor je je gelukkiger voelt en op natuurlijke wijze geneest van beschavingsziekten.

Sinds 2014 geef ik biodanza en zie ik mijn deelnemers groeien en bloeien, soms gooien ze het roer om en kiezen voor een vak wat ze echt leuk vinden. Ook dat werkt genezend.

Ja, biodanza is magisch, een gezond medicijn.