Blog

Dansen als medicijn

Opa Sajet heeft een boekenkast vol interessante potjes in zijn knusse woonkamer. Als jong meisje vraag ik wat er in zit. Pillen zegt hij maar ik slik die troep niet! Mijn medicijnen zijn lekker eten, humor en de allerkleinste briljanten die ik ooit gezien heb. Hij bewaart zijn schatjes in luciferdoosjes en schuift ze terug in de la, nadat hij ze iedere dag even bewondert. Ik heb mijn opa niet vaak ontmoet. Mijn moeder vertrekt als ik vier ben met ons en haar nieuwe liefde naar Italie. Als we in Nederland terug zijn, zie ik hem drie maal wat indruk op mij maakt. Het is een bijzondere man en maakt zich geen zorgen over de dood. Zijn ziekte is zijn redding tijdens de oorlog en hij zegt; ik word 80. Kort na zijn tachtigste verjaardag krijg ik een bericht; opa is er niet meer.

Door zijn verhalen geloof ik niet in pillen voor ieder ditje en datje. Door te dansen schud ik overtollige stress af. Als werkende moeder stop ik rond mijn 36ste met dansen en ervaar pijntjes in mijn lijf. Bij de fysio besef ik plotseling dat ik niet meer dans! Een moeder in de disco dat kan toch niet?

Ontdek rond mijn vijftigste biodanza en voel gelijk dat dansen mijn ultieme medicijn is. Jazeker dansen als medicijn! Een gezond alternatief voor chemische brouwsels van geld graaiende farmaceuten. Door de verhalen van mijn opa ervaar ik afkeer. Besef dat pillen vaak meer onderdrukt dan de echte oorzaak aanpakt.

Bewegen op muziek werkt dieper door in je lijf. Door biodanza herschrijf je je geschiedenis op positieve wijze en overschrijf je je cellen. Na een periode biodanza word je vitaler, sensueler, creatiever en affectiever.  Het hormoon oxytocine wordt aangemaakt. Je gaat je gelukkiger voelen en op natuurlijke wijze genees je van beschavingsziekten zoals stress en burn out omdat je beter leert luisteren naar de signalen van je lichaam.

Sinds 2014 geef ik biodanza en zie ik mijn dansers groeien. Soms gooien ze het roer om en kiezen voor een vak wat ze echt leuk vinden. Van verpleger naar timmerman of omgedraaid. Bij biodanza draait het om drie kernvragen : 1. doe ik wat ik wil doen? 2. woon ik waar ik wil wonen? en 3. leef ik met wie ik wil leven? Al dansend kom je erachter of alles op dit moment voor jou klopt of dat je iets wil veranderen op je levenspad. Niet morgen maar nu!

Ja, biodanza is magisch en een gezond medicijn voor iedereen die dat wil, goed voor lichaam. en geest.