blog

Energie, wat is dat eigenlijk?

biodanza beweegt je

Volgens Wikipedia is energie “de capaciteit van een systeem om warmte, licht of beweging te produceren”. Zo hebben wij energie nodig om te  bewegen, te scheppen en ons warm te houden. Zonder energie voelen we ons sloom, sneller geïrriteerd en hebben we het snel koud. Energie. Je hebt het wel of je hebt het niet.Het lijkt een ongrijpbaar fenomeen.

Totdat we kijken wat energie in ons menselijk lichaam voor vorm heeft. Als we weten wat het is en hoe het wordt gemaakt dan krijgen we meer helderheid. Onze energie heet: ATP. Zoals een auto op benzine kan draaien, zo draaien wij op ATP,  de drager van energie in ons lichaam. Gelukkig kunnen we zelf ATP maken uit de voeding die we elke dag tot ons nemen. Deze voeding moet dan wel worden verteerd, opgeknipt in kleine deeltjes glucose, vetzuren en aminozuren zodat ons lichaam het kan opnemen en verwerken. Als je het tekent ziet her er zo uit

adenosinetrifosfaat (ATP)

Om het te maken is meer nodig, zoals enzymen, vitaminen, aminozuren en magnesium. Alle gereedschap om energie te maken moet je halen uit de voeding. We kunnen het niet zoals planten direct uit zonlicht halen, voeding is dus heel belangrijk. Voeding levert de gereedschap én de brandstof .De machinerie om ATP te maken zit in je cellen. Er zijn verschillende routes te bewandelen. Je cel heeft gespecialiseerde fabriekjes, die  goed zijn in het maken van energie. Ze hebben zuurstof nodig, maar ook liefdevolle aandacht.

Je kunt ook energie maken zónder zuurstof, als je gestresst bent en enorme haast hebt. Het gaat snel, maar levert minder op. Plus je hebt een restproduct wat spierpijn kan geven. Maar goed, daar klaag je niet over als je even snel energie nodig had om te vluchten voor een tijger. Je wil alleen niet op een structurele manier via die route in je energie voorzien, als je dit blijft doen maak je een grotere kans slachtoffer te worden van een ‘beschavingsziekte’ zoals depressie of burn out. Dan ervaar je helemaal geen energie meer, dus beter is het structureel in je energie behoefte te voorzien.

Hoe ontdek jij nu of je de juiste voeding gebruikt? Eigenlijk is dat simpel : door goed naar je lijf te leren luisteren. Dat is een hele kunst, ik noem dat levenskunst en heb het geleerd door het leven te dansen. Dat klinkt simpel en is het ook. Sinds de eeuwwisseling ben ik mij gaan verdiepen in wat mensen energie geeft.

Energie is alles wat de mens kracht geeft. Een wandeling door de natuur, luisteren naar muziek, dansen. Er zijn veel wegen je batterij op te laden en je bron van energie te her-ontdekken. Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik de eeuwenoude wetenschap van het leven Ayurveda in India, yoga en tantra en biodanza uit Zuid Amerika die een combinatie van muziek, bewegen en contact gebruikt om je bron van energie te her-vinden.

Deze methodes geven jou de mogelijkheid echt naar je lijf te luisteren. Probeer het eens en ervaar wat voor jou het beste werkt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij zelf ervaart wat jou energie geeft om van jouw leven een kunstwerk te maken. Voor mij is dat bewegen op muziek uit alle werelddelen met een mooie groep mensen in de natuur of in een mooie locatie. Ik deel mijn passie graag met zo veel mogelijk mensen.

 

tot dans, liefs van Monique

 

 

 

 

Getagd , ,