Recensies

Vrijer bewegen

Vrijer bewegen Pita

In januari 2017 nam ik me voor mij vrijer te gaan bewegen en mijn angst voor dansen los te laten. Het bleef een voornemen tot drie maanden later mijn zus mij vroeg voor een week yoga en ademhaling in Frankrijk. Ik kwam net uit een burnout en had last van paniekaanvallen. Ik was net begonnen met yoga en voelde er wel voor. Zes weken voor aanvang ontving ik een mail dat die cursus niet doorging en tot mijn schrik moest ik kiezen voor biodanza en vond het doodeng. Ik had mailcontact met de docent Monique Sajet en zij stelde me direct gerust. Toch vond ik het spannend. De manier waarop Monique ons begeleidde, de heerlijke muziek en het feit dat we in de natuur dansten maakte dat ik al na de derde dag het gevoel had dat dit precies was wat ik nodig had: mij uitdrukken in de dans. Die week gingen we een keertje avonds in het dorp wat drinken waar levende muziek was en ik was zowaar de eerste die iemand vroeg om met me te dansen voor het eerst in mijn leven (ik was 64!) Ik was verbaasd over mezelf en heb enorm genoten. Het was een onvergetelijke en wonderlijke week. Met kerst nodigde Monique mij uit voor een dansavond bij haar collega in Gouda wat ook heerlijk was. Ik woon te ver van Monique om wekelijks bij haar te dansen en durfde mij niet bij een groep aan te sluiten. Die avond heb ik mij hier overheen kunnen zetten en nu, zeven jaar later, dans ik wekelijks wel bij drie verschillende groepen bij mij in de buurt. Een tijd geleden kon ik even niet dansen en kwam er achter hoe belangrijk dansen was voor mijn levenslust/vitaliteit is geworden. Die raakte ik even kwijt en ervoer toen hoe belangrijk biodanza voor mij geworden is. Uiteindelijk ben ik enorm dankbaar dat de ademhalingsweek niet doorging. Ik haal nog steeds adem en wat veel belangrijker is; IK DANS HET LEVEN!

Pita van der Veen, Alkmaar