de filosoof ontmoet de danser

 

Adolescenten staan op jonge leeftijd voor belangrijke keuzes voor hun toekomst. Onze workshops bieden tools keuzes spelenderwijs te maken. Op ontdekkingsreis naar de wijsheid van hun hart, de vertaalslag maken van voelen naar doen. Hoe fijn is het om woorden te leren geven aan hun emoties. Effectief leren luisteren naar de signalen van je lijf en burn-out of depressie te voorkomen, beschavingsziekten die vaker voorkomen bij jonge mensen.

Waarom bio centrische educatie?  Educatie waarbij muziek en beweging een centrale rol spelen. Het lichaam bezit zoveel meer wijsheid. 

Tijdens de workshops vindt natuurlijke selectie plaats van acteurs, dansers, decorbouwers, filmers, grimeurs, figuranten en technici.

Waarom theater? Theater verbindt doordat je emoties uitvergroot laat zien, voelen en ervaren. Door leerlingen actief te betrekken leren zij woorden geven aan hun gevoel. Weten wie je bent en wilt zijn geeft kracht. Theater biedt ruimte voor de grotere thema’s van het leven; liefde, haat, afgunst en jaloezie. Zoals in de Griekse mythen en drama’s.

Shakespeare was een van de meest briljante visionairs van de menselijke passies: Kwaadaardigheid, ambitie en wraak in Macbeth. Opstandigheid tegen de plannen van het universum na het verliezen van macht en eer en het schuldgevoel van de koning om het onrecht begaan tegen zijn dochter Cordelia in King Lear. Metafysische twijfels in Hamlet. De zuivere liefde van jonge mensen in Romeo and Juliet. Onbeantwoorde liefde die in haar wanhoop zelfmoord als enige uitweg ziet, in de goddelijke Ophelia. Jaloezie die tot moord leidt in Othello.

We zouden eindeloos veel werken en auteurs kunnen opnoemen, maar zonder twijfel is de beschrijving en getuigenis van menselijke passies, van emoties en gevoelens, van de hand van de genieën uit de literatuur en niet van psychologen die over het algemeen een beperkende, simplistische en oppervlakkige kijk hebben op de wereld van de affectiviteit. De psychologie vertoont een lacune in de studie van de fundamentele emoties en gevoelens zoals volheid, broederschap, seksueel verlangen, extase, intimiteit en verbazing, evenals de esthetische en mystieke dimensies.

Filosofie en mythologie zorgen voor een andere kijk op ons wereld- en mensbeeld. Het vormt de bagage voor de reis van adolescent naar volwassenheid. In dit concept komen mythologie, filosofie, muziek en beweging samen.

Waarom  en wie? Sinds de eeuwwisseling verdiep ik mij in persoonlijke ontwikkeling. Door het lezen van  ‘Godinnen in elke vrouw’ van psychiater S.Bolen raak ik geinteresseerd in de connectie mythologie en psychiatrie. Verdiep mij in de filosofie van de levenskunst en Ayurveda. Ontdek biodanza van psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro waarbij muziek, beweging en poëzie het leven leert ervaren in je lijf. Door te voelen ga je alles nog beter begrijpen. Biodanza =  wijsheid van lichaam & geest & hart ervaren met beweging op muziek. Nare ervaringen verdwijnen op speelse wijze vwaardoor je je gelukkiger gaat voelen.

De combinatie van deze wijsheden uit India, Europa en Zuid Amerika hebben geleid tot dit theaterconcept voor adolescenten.

Bel mij voor een afspraak op 0631908910

Monique Sajet

Monique Sajet