de filosoof ontmoet de danser

 

Adolescenten staan voor belangrijke keuzes in hun leven. Onze workshops bieden hen de tools om spelenderwijs te leren hun keuzes te maken voorbij het cartesiaanse denken. We gaan op een originele wijze op ontdekkingsreis naar de wijsheid van je hart en maken de vertaling van voelen naar doen. Hoe fijn is het om woorden te kunnen geven aan je gevoel. Leren om effectief te luisteren naar de signalen van je lijf en een burn-out of depressie voorkomen.  

Bio centrische educatie  is ontwikkeld door de Zuid Amerikaanse psycholoog, cultureel antropoloog en dichter Rolando Toro. Muziek en betekenisvolle beweging spelen een centrale rol in deze vorm van educatie, die de wereld langzaam en gestaag aan het veroveren is.

Tijdens de workshops vindt natuurlijke selectie plaats naar de rol van acteur, danser, decorbouw, filmer, grime, figurant en techniek. Zo ontdekken de leerlingen spelenderwijs meerdere kwaliteiten in zichzelf.

Waarom theater? Theater verbindt doordat emoties uitvergroot worden verbeeld, gezien en ervaren. Weten wie je bent en wilt zijn geeft kracht. Theater biedt ruimte voor de grotere thema’s van het leven zoals liefde, haat, afgunst en jaloezie. Emoties waar wij soms geen raad mee weten. 

Shakespeare was een briljant visionair van de menselijke passies, zoals kwaadaardigheid, ambitie en wraak in Macbeth. Opstandigheid tegen de plannen van het universum na het verliezen van macht en eer en het schuldgevoel in King Lear. Metafysische twijfels in Hamlet. Zuivere liefde van jonge mensen in Romeo and Juliet. Onbeantwoorde liefde die in haar wanhoop zelfmoord als enige uitweg ziet in de goddelijke Ophelia. Jaloezie die tot moord leidt in Othello.

We zouden eindeloos veel werken kunnen noemen, maar zonder twijfel is de beschrijving en getuigenis van menselijke passies, emoties en gevoel, van de hand van de genieën uit de literatuur en niet van psychologen die over het algemeen een meer beperkende kijk hebben op de wereld van de affectiviteit. De psychologie vertoont een lacune in studie van de fundamentele emoties als volheid, broederschap, seksueel verlangen, extase, intimiteit en verbazing, evenals de esthetische en mystieke dimensies.

Filosofie en mythologie zorgen voor een andere kijk op ons mensbeeld en vormt boeiende bagage voor onze reis naar volwassenheid.

In ons concept voor middelbare scholen komen mythologie, filosofie, muziek en beweging samen.

Waarom ? Sinds vijfentwintig jaar verdiep ik mij in persoonlijke ontwikkeling aangewakkerd door  ‘Godinnen in elke vrouw’ van psychiater Bolen. In 1997 raak ik geïnteresseerd in de connectie mythologie en psychiatrie. Verdiep mij in de westerse filosofie en levensfilosofie uit het oosten. Op mijn ontdekkingsreis naar levenskunst ontdek ik biodanza van psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro waar muziek, beweging en poëzie je leert ervaren in je lijf. Door te voelen ga je je leven beter begrijpen.

Biodanza is wijsheid van lichaam, geest en hart ervaren door op betekenisvolle wijze te bewegen op muziek. Nare ervaringen verdwijnen op een speelse en doeltreffende wijze waardoor je je gelukkiger voelt.

De combinatie van deze drie wijsheden uit India, Europa en Zuid Amerika hebben geleid tot een theaterconcept voor middelbare scholen. Ben je geïnteresseerd in dit concept voor jouw school, neem dan contant op met mij en bel 0631908910

Monique Sajet

theaterconcept