de filosoof ontmoet de danser

Sinds de eeuwwisseling verdiep ik mij in persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor las ik ‘Godinnen in elke vrouw’ van psychiater S.Bolen en raak geinteresseerd in de connectie mythologie en psychiatrie. Verdiep mij in de filosofie van de levenskunst en Ayurvedische levenswijsheid uit India. Ontdek rond 2008 biodanza van psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro waarbij muziek, beweging en poëzie je leert ervaren in je lijf. Door te voelen ga je het leven beter begrijpen. Biodanza = de wijsheid van lichaam & geest & hart ervaren door beweging op muziek. Nare ervaringen kunnen op speelse wijze verdwijnen waardoor je je gelukkiger voelt.

De combinatie van wijsheden uit India, Zuidelijk Europa en Zuid Amerika inspireren mij dagelijks. Deze corona-periode gebruik ik voor een theatrale creatie voor adolescenten, die in de bloei van hun fysieke ontwikkeling zijn.

WORKSHOPS EN THEATER VOOR MIDDELBARE SCHOLEN

De basis is een reeks van workshops met als slotstuk een theaterstuk waar men elkaar ontmoet. Zo leren adolescenten zich op speelse wijze te ontwikkelen tot liefdevolle en krachtige mensen, die met beide benen op de grond staan en werken aan een duurzame maatschappij.

Een ontdekkingsreis naar de wijsheid van het hart. Wat heb je aan algebra als je ouders gaan scheiden, je verkering uitgaat of oma doodgaat? Hoe fijn is het woorden te kunnen geven aan emoties en gevoelens. Effectief leren luisteren naar signalen van je lijf, zodat je een burn-out kan voorkomen, omdat je tijdig leert te luisteren naar de signalen van je lichaam.

Waarom ? bio centrische educatie gaat over hoofd, hart en lijf. Het is educatie waarbij muziek en beweging een centrale rol spelen. Het metafysische* is onderdeel en een semantisch** veld is kenmerkend. Door samenhang is het effectief en kan het spelenderwijs overgedragen worden. Het bestaat de drie velden Muziek Dans en Poëzie.

* **

De workshops geven wij op scholen waar natuurlijke selectie plaats vind van acteurs, dansers, decorbouwers, filmers, grimeurs, figuranten en technici.

Waarom theater? Theater verbindt doordat je emoties uitvergroot laat zien, voelen en ervaren. Door leerlingen actief te betrekken leren zij woorden geven aan gevoelens. Weten wie je bent en wilt zijn geeft kracht. Theater biedt ruimte voor grote thema’s van het leven; liefde, haat, afgunst en jaloezie. Zoals de Griekse mythen en drama’s. Signaleren van adequate en non adequate gevoelens. Relativeren met humor is inzicht dat verlicht. Filosofie en mythologie zorgen samen voor een bijzondere kijk op ons wereld- en mensbeeld. Bagage voor de reis naar volwassenheid.

In dit theater concept komt alles samen: de mythologie, filosofie, muziek en beweging

Kom in beweging en app mij op 0631908910 of stuur een mail naar welkom@moniquesajet.nl.